ندای کتول/ وحید حاج سعیدی:/ آسیب شناسی اجتماعی یا social-pathology مفهوم جدیدی است که دانشمندان تعاریف متعددی برای این پدیده اجتماعی تعریف کرده اند. برخی دانشمندان با توجه به تشابهی که بین بیماری های عضوی و آسیب های اجتماعی(کجرویها) قائل میشوند، آن را نوعی بیماری تلقی میکنند. برخی آن را شرایط ساختاری یا فردی میدانند که به مثابه یکی از موانع توسعه و پیشرفت عمل میکنند. اینگونه پدیده ها اغلب در همه جوامع و کشورها یافت میشود، اما نحوه مواجهه با آنها و چگونگی درک و نهایتا چگونگی اقدام برای حل آن متفاوت است.
اما در مجموع خاستگاه اصلی آسیب ها و کژ رفتاری های اجتماعی را باید در کل حیات اجتماعی و نوع خاص روابط انسانی جستجو کرد. نابسامانی های اقتصادی – اجتماعی چون فقر، تورم، گرانی، بیکاری، فقدان امنیت اقتصادی، شغلی و حقوقی و دیگر عواملی که باعث محرومیت عده ای و رجحان جمعی دیگر میشوند، زمینه مساعدی را برای بروز انواع مختلف آسیب های اجتماعی چون قتل، خود کشی، سرقت، اعتیاد به مواد مخدر، الکیسم، فرزند آزادی، زور گیری، طلاق، گدایی و ... فراهم میآورند. از این رو مفهوم آسیب شناسی گسترده وسیعی پیدا میکند که مقابله با آن نیازمند عزم ملی و گسترده ای است که باید همراه با یک برنامه ریزی کلان باشد.
سید عبدالله سید کتولی مدیر آموزش و پرورش شهرستان علی آباد کتول در در گفتگو با ندای کتول گفت: نقش خانواده و معلمان در کاهش آسیب های اجتماعی یک نقش اساسی و تاثیرگذار است. متاسفانه امروزه بسیاری از خانواده ها از نقش عملکردی خود در بروز شخصیت فرزندان خود غافلند و آسیب های اجتماعی جامعه را ماحصل ساختار معیوب جامعه میدانند. در صورتی که جامعه چیزی جز اجتماع خانواده ها نیست و آنچه که در جامعه رخ میدهد، برآیند و ماحصل تفکرات و برونداد خانواده ها است.
با این حال نباید از نقش تاثیرگذار معلمان و کادر مدرسه غافل شویم چرا که اعتماد به این حیطه شغلی در صدر قرار دارد و تاثیرپذیری از الگوهای رفتاری معلمان و کادر مدرسه را باید به مثابه سدی در برابر تهاجم فرهنگی و تاثیر گذار در برابر آسیب های اجتماعی قلمداد کرد.
سید کتولی در ادامه به فعالیت های آموزش و پرورش در خصوص پیشگیری از آسیب های اجتماعی در مدارس اشاره کرد و گفت: همه ساله برنامه ریزی های گسترده ای در خصوص استفاده از ظرفیت مدارس و آموزش و پرورش صورت میگیرد تا علاوه بر پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی، به حل چالش های اجتماعی دانش آموزان و خانواده ها نیز کمک شود. او بخشی از اقدامات این مدیریت را این چنین عنوان کرد:
مدیر آموزش و پرورش شهرستان در پایان ضمن اشاره به این مطلب که تداوم درمان برای پیشگیری و جلوگیری از بازگشت مجدد کژ رفتاری و بررسی شیوه های بازپذیری اجتماعی یک ضرورت است افزود: بدون شک متولی کاهش آسیب های اجتماعی و یا بهنجار کردن رفتار های افراد یک جامعه، یک فرد یا یک نهاد نیست و همه افراد جامعه و نهادهای متولی باید در کنار هم در گام اول زمینه های بروز آسیب های اجتماعی را کنترل کرده و در قدم های بعدی با بهره گیری از تجارب گذشته و بکارگیری روش های علمی و استفاده از شیوه های مناسب ، به درمان آسیب دیدگان اجتماعی بپردازند.
البته تداوم درمان برای پیشگیری و جلوگیری از بازگشت مجدد کژ رفتاری و بررسی شیوه های بازپذیری اجتماعی نیز قطعاً در کاهش کژتابی ها و آسیب های موجود در جامعه موثر است که امید واریم با برنامه ریزی های انجام شده در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده موفق باشیم.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |